IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето как ще се променят болидите от Формула 1 през 2017 г.

Очакват ни нови коли, които ще бъдат с 5 секунди по-бързи (Видео)

Ето как ще се променят болидите от Формула 1 през 2017 г.
Говори се, че през следващата година състезанията от Формула 1 ще станат по-вълнуващи. Чували сме го и преди, но този път имаме основание да вярваме. Причината за това е поредна смяна на правилата, която Международната автомобилна федерация FIA ще приеме през сезон 2017.

Ето как ще се променят болидите от Формула 1 през 2017 г.
 
Турбо V6 двигателят ще продължи да бъде използван от отборите, но колите вече ще разполагат с по-добра аеродинамика, която ще генерира повече аеродинамично притискане. Това означава повече сцепление, което от своя страна ще гарантира, че колите ще станат по-бързи. 
 
През следващата година по пистите на най-престижния шампионат ще се движат болиди с по-дълъг нос и по-широко предно крило. Аеродинамичните елементи зад предните колела също ще са значително по-големи, а радиаторните кутии ще бъдат изнесени настрани с цели 20 сантиметра.
 
В задната част на колата ще има ново задно крило, което ще бъде по-ниско и по-широко от сегашните, а дифузьорът под него ще порасне с 5 см във височина и също толкова в широчина.
 
Колкото до гумите, те ще са по-широки съответно с 6 см отпред и с близо 8 см отзад.
 
Едва ли има някой, който не би се съгласил, че новите размери ще направят колите от Формула 1 по-впечатляващи и красиви. Най-важното е обаче, че промените по дизайна ще смъкнат цели 5 секунди от времената за обиколка, което означава, че ни очаква много по-вълнуващ сезон.
 
Единственият проблем може да дойде от това, че с промените в аеродинамиката, изпреварванията ще станат по-трудни, тъй като атакуващият автомобил ще е в по-неизгодна позиция, въпреки че ще използва системата DRS. Това се дължи на по-силното влияние, което ще има колата отпред върху стабилността на задния автомобил.
 
Затова и от ФИА държат толкова строго на новото правило, забраняващо смяна на посоката на движение в зоните за спиране, така пилотът, който се отбранява ще може да избене само една траектория и да позволи повече възможности за атака на съперника си.
 

0 от 500
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Неук ( преди 7 години )
    Хайде да сме точни. Може да бъдат до 5 секунди по-бързи на определени писти. 1. Със новите правила за наказанията, които ще се налагат, когато се надхвърли разрешената бройка компоненти всички ще се стремят да не ги натоварват на макс,2. Само с 5 кг повече гориво и значимото изменение на аеродинамиката напредното крило , височината на задния дифузьор и широчината на задното крило е почти сигурно, че няма да са чак толкова бързи.3. Има и редица други фактори, които ще попречат да се забързат.