Разрешиха на Дарт Вейдър да купи Формула 1 за 7 милиарда евро

OFFNews 19 януари 2017 в 12:55 8048 0

Джон Малоун

FIA даде официално разрешение за продажбата на Формула 1. Акциите преминават от ръцете на CVC Capital Partners'  в американската Liberty Media срещу почти 7 милиарда евро.

Международната автомобилна федерация официално съобщи, че е гласувано на извънредна среща в Женева. "Либърти, Формула 1 и FIA имат намерението за работят заедно, за да създадат конструктивни отношения, така че да развият шампионата на Ф1 в дългосрочен план", се казва в иначе скучното комюнике.

Liberty Media, контролирана от американския магнат в бизнеса с кабелни оператори Джон Малоун, взе контрола още през септември. Милиардерът получи разрешение от останалите акционери в компанията. Цялата операция трябва да приключи през март.

Сделката ще доведе до сериозни промени от страна на новите босове. Liberty Media притежава дялове в куп световни медии, включително ITV и Virgin Media, така че ще опита да разшири сериозно демографията на този спорт. Ще се инвестира в различни платформи на мобилни телефони и смарт телевизии.

САЩ все още е неразработен пазар за Ф1, макар че и в момента може да се похвали с 400 милиона зрители. Джон Малоун, 75-годишен, е с невероятен усет за бизнес. Безкомпромисен в сделките, поради което го наричат Дарт Вейдър. Иначе бяга от публични изяви.

Вечният Бърни Екелстън ще направи близо милиард от сделката. 86-годишният британец остава изпълнителен директор на Формула 1. Той управлява бизнеса от 4 десетилетия. И скромно подхвърли: "Ще продължа да правя това което винаги съм правил".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови