За гумите през 2016

05/03/2016 17:48, Огнян Тенчев (drJeckyll), 2241/5473 прочита, 2 коментара

 


Тъй като сезон 2016 е на прага, хайде да изясним и какво ни очаква относно гумите и разпределението им през уикенда.

Както знаете през 2016 година имаме нов тип гуми - Ултра Софт. Той е маркиран с лилаво и ще се ползва само на някои градски трасета, като например Монако и Канада.

За всяко състезание отборите могат да избират от определените от Пирели три типа гуми. До момента Пирели определяха два типа гуми.

Пирели определя типовете гуми много преди старта, а отборите също трябва да изпратят избора си доста преди състезателния уикенд за да могат гумите да бъдат произведени и транспортирани. Така отборите ефективно решават тактиката си много преди състезанието.

Ако даден отбор не изпрати на Пирели избора си, то той получава стандартен избор, който е три комплекта от най-твърдата смес, четири комплекта от средната смес и три комплекта от най-меката смес.

Броят комплекти гуми за всеки пилот остава без промяна - 13. Пирели обаче определят два комплекта гуми за състезанието, които могат и да не бъдат от един и същ вид. Освен това един комплект гуми от най-меката смес от определените ще бъде запазен за последната част на квалификацията. Така остават 10 комплекта, които могат да бъдат от трите възможни типа. Няма ограничение колко комплекта от кой тип гуми може да избере пилота. Напълно е възможно в един отбор двамата пилоти да направят различен избор на гуми.

Пилотите ще стартират с гумите, с които са записали най-бързото си време във втората част от квалификацията. Тук промяна няма. FIA обаче все още не е публикувала пълните правила относно квалификацията, която е с променен формат този сезон и е възможно да имаме някаква промяна.

Остава правилото за първите минути на първата тренировка, но те няма да са 30, а 40. Освен това през това време може да бъде използван, който и да е комплект от 10-те възможни, а не както до сега от по-твърдите.

В самото състезание всеки пилот отново ще трябва да използва поне два типа гуми. Тук хватката е, че един от тези типове гуми е фиксиран от Пирели (един от двата комплекта определени от Пирели).

Ако ви се струва объркано и сложно, то ... такова е.


Още от сезон 2016:




Коментари

 
besnia3
besnia3_at_mail.bg
Спор | Отговор
И математик ще изгуби връзката и няма да го схване. Мисля че феновете на формула 1 станахме като вишистите на интервю за работа - нищо не разбира но ще се научи след като започне.
Дано по време на състезанието да схванем и ние кое как ще се случва.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 08/03/2016 17:18

 
pvelikovi
pvelikovi_at_abv.bg
Спор | Отговор
Наистина е прекалено объркано и точно след 5 минути, ще го забравя...
За съжаление е факт, че FOM/FIA и F1 като цяло, не знае какво се иска от спорта.
Замесени са много интереси, или ако не, трябва да са празноглави.
Рейтинг: [0|0|0.00] 0 / 0

Публикуван на: 11/03/2016 17:55

 

Нов коментар

 

Само регистрирани потребители могат да коментират. Ако вече имате регистрация можете да влезете в сайта от "Вход". В противен случай можете да се регистирате като натиснете "Вход" и избере "Регистрация". За повече информация: f1.f-e-n.net/index.php/url14729